Menu Zamknij

Bułeczki z borówkami

Bułeczki z borówkami są miękkie, pulchne, smaczne i z dużą ilością owoców. Robi się je w ten sam sposób, co jagodzianki, czyli z ciasta drożdżowego z nadzieniem owocowym. Jagody to owoce wyjątkowe i trudno je zastąpić innymi. Ponadto są one trudno dostępne, więc wybór borówek w zastępstwie będzie dobrym krokiem. Bułeczki z borówkami możemy robić również z mrożonymi owocami. W takim przypadku borówek nie trzeba rozmrażać, tylko obtoczyć w mące ziemniaczanej i cukrze. Jeżeli ktoś ma ochotę to bułeczki z borówkami przed włożeniem do piekarnika można też posypać kruszonką.

Bułeczki z borówkami

Składniki na Bułeczki z borówkami:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki (60 g) cukru
  • 1 duże jajko
  • 15 g drożdży
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego

Nadzienie:

  • 300 g borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki mleka
Bułeczki z borówkami

Przygotowanie Bułeczek z borówkami:

  1. Mleko wlać do rondelka, wstawić na gaz, lekko podgrzać, zdjąć z ognia. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru (odmierzyć z 1/4 szklanki), 2 łyżki mąki pszennej (odmierzyć z 3 szklanek). Wlać 1/3 ciepłego mleka. Łyżką dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn urósł.
  2. Masło przełożyć do rondelka z pozostałym mlekiem. Ponownie wstawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu roztopienia się masła. Rondelek zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  3. Jajko wbić do miski, dodać cukier, wymieszać łyżką. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, wyrośnięty zaczyn i ręką wyrabiać ciasto dolewając przestudzone mleko z masłem. Do ciasta dodać kilka kropel aromatu i wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto oprószyć mąką pszenną. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość) na około 1-1,5 godziny.
  4. Borówki opłukać, przełożyć na sitko w celu odsączenia z nadmiaru wody. Następnie przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną niedużą ilością mąki pszennej. Chwilę wyrobić. Kolejno rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm i całość podzielić na 12 (lub więcej) mniejszych prostokątów. Na środek każdego kawałka nałożyć łyżkę lub więcej borówek, zlepić dokładnie brzegi ciasta i uformować podłużną bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki ułożyć miejscem sklejenia do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
  6. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać łyżkę lub dwie mleka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i posmarować wyrośnięte bułeczki. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 15-20 minut (do zrumienienia). Upieczone bułki wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  7. Polecam wypróbować przepis na jagodzianki.
Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *