Menu Zamknij

Bułeczki Kebabowe

Ciasto francuskie to baza do wielu przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono, które przygotujemy w kilka chwil. Przykładem na to mogą być bułeczki kebabowe, które możemy zrobić kilka godzin przed imprezą, a jak przyjdą goście, wstawić do piekarnika i po 20 minutach możemy podawać. Bułeczki kebabowe to chrupiąca przekąska imprezowa z farszem drobiowo-warzywnym doprawionym przyprawą kebab-gyros, które smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie bułeczki kebabowe możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym albo innym ulubionym.

Bułeczki Kebabowe

Składniki na Bułeczki Kebabowe:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 3 łyżki odsączonej kukurydzy konserwowej
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros-kebab
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu do posypania

Sos:

  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki majonezu
Bułeczki Kebabowe

Przygotowanie Bułeczek Kebabowych:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawę i wymieszać.
  2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć 2-3 minuty na złoty kolor. Mięso przesunąć na bok patelni. Na patelnię przełożyć pokrojoną cebulę i paprykę. Chwilę podsmażyć. Wymieszać z mięsem. Przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie do przestudzonego farszu dodać pokrojone ogórki i kukurydzę. Razem wymieszać.
  4. Składniki sosu przełożyć do miseczki. Wymieszać do połączenia składników. Można doprawić odrobiną ostrej papryki w proszku.
  5. Ciasto rozwinąć (można trochę rozwałkować) i podzielić na 8 prostokątów. Każdy kawałek ciasta francuskiego posmarować łyżeczką sosu. Następnie na każdym prostokącie ułożyć porcję farszu i posypać startym żółtym serem. Następnie skleić dłuższe brzegi ze sobą (a kolejno końcówki) i formować podłużne bułeczki. Tak przygotowane bułeczki kebabowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (miejscem zlepienia do dołu).
  6. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem i posmarować wierzch każdej bułeczki. Posypać ziarnami sezamu.
  7. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 20 minut (do zrumienienia).
  8. Polecam wypróbować przepis na kotleciki gyros z piekarnika.
Bułeczki Kebabowe
Bułeczki Kebabowe
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

  1. Pingback:Zapiekane rożki z tortilli - Danka Pichci

  2. Pingback:Sakiewki z kapustą i pieczarkami - Danka Pichci

  3. Pingback:Pierogi kebabowe - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *