Ciasto francuskie to baza do wielu przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono, które przygotujemy w kilka chwil. Przykładem na to mogą być bułeczki kebabowe, które możemy zrobić kilka godzin przed imprezą, a jak przyjdą goście, wstawić do piekarnika i po 20 minutach możemy podawać. Bułeczki kebabowe to chrupiąca przekąska imprezowa z farszem drobiowo-warzywnym doprawionym przyprawą kebab-gyros, które smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie bułeczki kebabowe możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym albo innym ulubionym.

Składniki na Bułeczki Kebabowe:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 3 łyżki odsączonej kukurydzy konserwowej
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżeczka przyprawy gyros-kebab
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- ziarna sezamu do posypania
Sos:
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki majonezu

Przygotowanie Bułeczek Kebabowych:
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawę i wymieszać.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć 2-3 minuty na złoty kolor. Mięso przesunąć na bok patelni. Na patelnię przełożyć pokrojoną cebulę i paprykę. Chwilę podsmażyć. Wymieszać z mięsem. Przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie do przestudzonego farszu dodać pokrojone ogórki i kukurydzę. Razem wymieszać.
- Składniki sosu przełożyć do miseczki. Wymieszać do połączenia składników. Można doprawić odrobiną ostrej papryki w proszku.
- Ciasto rozwinąć (można trochę rozwałkować) i podzielić na 8 prostokątów. Każdy kawałek ciasta francuskiego posmarować łyżeczką sosu. Następnie na każdym prostokącie ułożyć porcję farszu i posypać startym żółtym serem. Następnie skleić dłuższe brzegi ze sobą (a kolejno końcówki) i formować podłużne bułeczki. Tak przygotowane bułeczki kebabowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (miejscem zlepienia do dołu).
- Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem i posmarować wierzch każdej bułeczki. Posypać ziarnami sezamu.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 20 minut (do zrumienienia).
- Polecam wypróbować przepis na kotleciki gyros z piekarnika.



Pingback:Zapiekane rożki z tortilli - Danka Pichci
Pingback:Sakiewki z kapustą i pieczarkami - Danka Pichci
Pingback:Pierogi kebabowe - Danka Pichci