Menu Zamknij

Bruschetta z farszem pomidorowym

Sylwester to taki szczególny dzień w roku, kiedy spotykamy się ze znajomymi lub rodziną i wspólnie świętujemy. Niektórzy wychodzą na wielkie bale, a znaczna część z nas pozostaje w domach i tam organizuje tak zwaną domówkę. Wtedy na stole nie może zabraknąć różnego rodzaju przekąsek. Najlepsze są takie, które możemy zjeść na raz. Dziś mam przepis właśnie na takie przekąski. Jest to bruschetta z kawałkami pomidorów w pysznym sosie. Przygotujecie ją w kilka chwil, a na pewno w mgnieniu oka zniknie z talerza!

Składniki:

  • 1 bagietka pszenna
  • 2 nieduże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ulubionego sosu (np. tysiąca wysp, u mnie sos chipotle)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka plasterków żółtego sera
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • pokrojony szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów. Listki bazylii posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać sos chipotle, oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Bagietkę pokroić na kromki o grubości o około 1,5-2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika, na każdej kromce ułożyć plasterek żółtego sera. Następnie na ciepłe bagietki nakładać przygotowany wcześniej farsz. Wierzch kanapek posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *