Brokuły zazwyczaj przyrządzałam podobnie jak kalafior: ugotowane podawałam z bułką tartą podsmażoną na masełku. Dzisiaj jednak zrobiłam z nich pyszną przekąskę. Całego brokuła podzieliłam na pojedyncze różyczki, które po ugotowaniu i obtoczeniu w cieście piwnym usmażyłam na patelni. Całość podałam z sosem tysiąca wysp, pycha! 😉
Składniki:
- duży brokuł lub 2 małe
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatałowej
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 10dag jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- 120ml gęstej śmietany
- tabasco
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
1. Brokuły podzielić na małe różyczki. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić na sicie. Przelać zimną wodą i pozostawić aby dobrze ociekły.
2. Przygotowanie sosu. W miseczce zmieszać jogurt ze śmietaną i ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i tabasco.
3. Jajka zmiksować z mąką i piwem oraz szczyptą soli i gałki muszkatałowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W płaskim i szerokim rondlu rozgrzać olej. Różyczki brokułu maczać w cieście i kłaść na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Usmażone brokuły podawać z przygotowanym sosem.
Uwielbiam takie brokułki 🙂