Jak każdy z nas wie, babki, mazurki i serniki to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Przygotowuje się je w każdym domu i każdy ma swoje ulubione przepisy. Jednak warto czasem spróbować czegoś nowego i zaskoczyć nowym smakiem rodzinę. Babka Tiramisu to idealny pomysł, aby przygotować ją na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Jest prosta i szybka do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Ponadto do jej przygotowania potrzebujecie niewielkiej ilości składników, które na pewno znajdziecie w swoim domu. Babka Tiramisu z tego przepisu jest miękka, pulchna i długo zachowuje świeżość. Moja babka Tiramisu została polukrowana, ale można ją też posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Oczywiście możecie ją także przygotować bez okazji w ciągu roku, bo babka Tiramisu jest tak łatwa do zrobienia, że warto ją zrobić chociaż kilka razy. Mi i moim domownikom bardzo zasmakowała, więc na zbliżające się święta na pewno się pojawi.
Składniki na Babkę Tiramisu:
- 2 szklanki (280 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 3 jajka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 proszek do pieczenia (15 g)
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
Przygotowanie Babki Tiramisu:
- Kawę wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na kogel mogel. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać śmietankę na przemian z olejem rzepakowym. Miksować do połączenia składników. Odłożyć mikser. Partiami wsypywać przesianą mąkę pszenną. Mieszać szpatułką do połączenia składników.
- 1/3 ciasta przełożyć do miseczki. Dodać do niego kakao, rum i przestudzoną kawę. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie wlać ciasto jasne (pozostałe 2/3), a na wierzch ciasto ciemne.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Upieczoną, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
- Polecam wypróbować przepis na babkę cytrynową.