Menu Zamknij

Babka Tiramisu

Jak każdy z nas wie, babki, mazurki i serniki to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Przygotowuje się je w każdym domu i każdy ma swoje ulubione przepisy. Jednak warto czasem spróbować czegoś nowego i zaskoczyć nowym smakiem rodzinę. Babka Tiramisu to idealny pomysł, aby przygotować ją na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Jest prosta i szybka do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Ponadto do jej przygotowania potrzebujecie niewielkiej ilości składników, które na pewno znajdziecie w swoim domu. Babka Tiramisu z tego przepisu jest miękka, pulchna i długo zachowuje świeżość. Moja babka Tiramisu została polukrowana, ale można ją też posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Oczywiście możecie ją także przygotować bez okazji w ciągu roku, bo babka Tiramisu jest tak łatwa do zrobienia, że warto ją zrobić chociaż kilka razy. Mi i moim domownikom bardzo zasmakowała, więc na zbliżające się święta na pewno się pojawi.

Babka Tiramisu

Składniki na Babkę Tiramisu:

  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 proszek do pieczenia (15 g)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
Babka Tiramisu

Przygotowanie Babki Tiramisu:

  1. Kawę wsypać do szklanki, zalać niewielką ilością gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na kogel mogel. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać śmietankę na przemian z olejem rzepakowym. Miksować do połączenia składników. Odłożyć mikser. Partiami wsypywać przesianą mąkę pszenną. Mieszać szpatułką do połączenia składników.
  4. 1/3 ciasta przełożyć do miseczki. Dodać do niego kakao, rum i przestudzoną kawę. Całość wymieszać do połączenia składników.
  5. Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie wlać ciasto jasne (pozostałe 2/3), a na wierzch ciasto ciemne.
  6. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
  7. Upieczoną, ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
  8. Polecam wypróbować przepis na babkę cytrynową.
Babka Tiramisu
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *