Menu Zamknij

Babka piaskowa

Babka piaskowa to uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. Oczywiście nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Dobra też będzie do popołudniowej kawy czy herbaty. Babka piaskowa jest prostym ciastem, które zawsze się udaje. Do jej przygotowania wykorzystuje się mąkę pszenną i ziemniaczaną. Poprzez dodanie skrobii ziemniaczanej babka staje się bardziej piaskowa i krucha. Aby babka piaskowa się udała należy jajka ubijać co najmniej 4-5 minut na wysokich obrotach miksera, aż powstanie jasny puch i cukier się rozpuści. Ważne jest też, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Moja babka piaskowa ma delikatny cytrynowy smak, ale dobra też będzie o smaku waniliowym. To proste ciasto piaskowe jest delikatne, puszyste, długo zachowujące świeżość. Ja babkę piaskową upiekłam w okrągłej formie z kominem, ale można też to ciasto upiec w keksówce.

Babka piaskowa

Składniki na formę (z kominem) o średnicy 21 cm.

Składniki na Babkę piaskową:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • kostka (200 g) masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania formy
Babka piaskowa

Przygotowanie Babki piaskowej:

  1. Masło przełożyć do rondelka. Rondelek wstawić na gaz, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia masła. Rondelek zdjąć z ognia, pozostawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do ubitych jajek dodać przestudzone masło, zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Następnie porcjami wsypywać mąkę pszenną. Wymieszać przy pomocy szpatułki. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy na babkę z kominem. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut (do suchego patyczka).
  2. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
  3. Polecam wypróbować przepis na babkę marmurkową.
Babka piaskowa
Babka piaskowa
Babka piaskowa
Babka piaskowa
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *