Pancakes to amerykańskie danie, które zagościło w naszej kuchni i przygotowuje je coraz więcej osób. Są proste do zrobienia i mogą je przygotować nasze dzieci. Najczęściej są one podawane z bitą śmietaną, posypką i ulubionymi owocami. Ja natomiast postawiłam na roztopioną czekoladę i plasterki banana. Moja wersja tych naleśników zawiera mniej kalorii niż te tradycyjne, a są równie smaczne 🙂
Przepis zapożyczony z bloga Fitblog.
Składniki na 6 pancakes:
- 10g mąki ziemniaczanej (jedna łyżka) /ew. skrobia kukurydziana (dałam 2 łyżki maki)
- 1 całe jajko (miałam duże wiejskie jajko)
- 1 białko
- 30ml mleka 0,5%
- słodzik wg uznania
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtko pomieszać z mlekiem, mąką ziemniaczaną i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie pomieszać z żółtkiem.
2. Uformować grube, ale niezbyt duże (około 10cm średnicy) placuszki i usmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej do uzyskania złotobrązowego koloru (będą dobre jak da się je bez problemu przewrócić). Pancakes podałam z roztopioną czekoladą i kawałkami banana.
pycha!