Menu Zamknij

Amerykańskie pancakes

Pancakes to amerykańskie danie, które zagościło w naszej kuchni i przygotowuje je coraz więcej osób. Są proste do zrobienia i mogą je przygotować nasze dzieci. Najczęściej są one podawane z bitą śmietaną, posypką i ulubionymi owocami. Ja natomiast postawiłam na roztopioną czekoladę i plasterki banana. Moja wersja tych naleśników zawiera mniej kalorii niż te tradycyjne, a są równie smaczne 🙂

Przepis zapożyczony z bloga Fitblog.
Składniki na 6 pancakes:

  • 10g mąki ziemniaczanej (jedna łyżka) /ew. skrobia kukurydziana (dałam 2 łyżki maki)
  • 1 całe jajko (miałam duże wiejskie jajko)
  • 1 białko
  • 30ml mleka 0,5%
  • słodzik wg uznania


Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtko pomieszać z mlekiem, mąką ziemniaczaną i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie pomieszać z żółtkiem. 
2. Uformować grube, ale niezbyt duże (około 10cm średnicy) placuszki i usmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej do uzyskania złotobrązowego koloru (będą dobre jak da się je bez problemu przewrócić).  Pancakes podałam z roztopioną czekoladą i kawałkami banana.

Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *